Dramaterapeutická skupina v Olomouci řeší emoce dospívajících prostřednictvím divadelních technik

Olomoucké mateřské a základní školy čekají stovky vzdělávacích akcí
17. 4. 2024
Pracovní skupiny schválily Plán spolupráce v území. Projednávaly také evaluaci projektu MAP IV.
12. 6. 2024
Zobrazit vše

Místní akční plán rozvoje vzdělávání IV Olomouc (MAP IV) se svými implementačními aktivity soustředí mimo jiné také na rovné příležitosti dětí ve vzdělávání. Řadou akcí přispívá k psychologické podpoře dospívajících. A právě pravidelná setkávání dětí a adolescentů ve skupině, kde mohou sdílet svá trápení v bezpečném prostředí a dosáhnout tak uvolnění frustrace, plánuje olomoucké Sdružení D.

V projektu se počítá s realizací celkem 8 seminářů v letošním a ve stejném počtu také v roce příštím. Přihlášky jsou k dispozici na webu sdružení.

Skupina je zaměřená na rizikové chování mládeže. Její aktivity pomáhají klientům zorientovat se ve vlastních emocích, učí se relaxaci, arteterapii, nebo se školí v oddychových a akčních hrách.

„Dramaterapeutická skupina poskytuje prostor pro hlubokou skupinovou práci na vlastních tématech prostřednictvím divadelních technik jako je improvizace, vstup do role, hra pod vedením speciálních pedagogů a podobně. Aktivity skupiny pomáhají dětem zorientovat se ve vlastních emocích a zároveň podporují smysluplné trávení volného času a zdravé sebepojetí,“ uvedl lektor programu Jan Němeček.

Do skupiny mohou docházet děti a dospívající ve věku 10–18 let, které mají obtíže např. v sociální komunikaci, jsou v péči školních psychologů, v náhradní rodinné péči či v dětských domovech, anebo v zařízeních vyžadujících okamžitou pomoc. „My zde nehrajeme divadlo, ale dáváme větší důraz na práci s emocemi a jejich porozumění, na trable a jejich řešení,“ vysvětlil Němeček a doplnil: „V tomhle prostoru může být úplně každý sám sebou.“  Mimo dramaterapeutické skupiny Sdružení D organizuje také seberozvojové kluby a příměstské tábory.

Přihláška do dramaterapeutické skupiny: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScFfow-4Yw_QTQj4UgnLnAUT1p8E-aNktukUztxyki9z8Zz2A/viewform

Přihláška na příměstský tábor: https://www.sdruzenid.cz/download/123.